یکی از صنعتهای مهم و حائز اهمیت، نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها، صنعت کشاورزی است. آبیاری، سمپاشی و کوددهی از مواردی هستند که در این صنعت باید از توجه و دقت بالایی برخوردار باشند. یکی از محصولات کشاورزی گوجه فرنگی بوده و همانطور که میدانید از طریق نشا نیز تولید میگردد. کوددهی نشا گوجه فرنگی نیز، امری است که باید طبق برنامه ریزی انجام گیرد.
مقصود از تهیه این مطالب آشنای با نحوهی کوددهی، زمانبندی آن و کود مناسب برای این محصول، است.
مهمترین نکته برای کوددهی نشا گوجه فرنگی، کاشت و برداشت محصول مطلوب
کیفیت نشا یکی از موارد مهم و مورد اهمیت است، که موجب کیفیت محصول نیز میگردد؛ کود درخت صنوبر لازم به ذکر است که گوجه فرنگی نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. در گام اول برای کشت گوجه فرنگی، تهیه نشا با کیفیت است؛ بعد از آن وارد فاز دوم عملیات، یعنی انتقال نشا به زمین شده و با برنامهریزی مناسب، آن را به صورتی در زمین قرار میدهند که شرایط مطلوبی داشته باشد و سبب رشد خوب محصول گردد؛ سپس در طی زمان بندی مناسب شروع به آبیاری و کوددهی بوتههای گوجه فرنگی خواهند کرد.
برنامه غذایی گوجه فرنگی
عنصرهای مورد نیاز گوجه فرنگی، عناصری از قبیل ازته، کلسیم و پتاسیم هستند. عنصرهای مذکور مواد غذایی مهمی برای تولید گوجه فرنگی مطلوب هستند. کوددهی پیش از نشا کردن، یکی از موارد مهم در تولید گوجه فرنگی است؛ به این منظور پیش ازانجام عملیات نشا، کود فسفره و مقداری کود و پتاسیم را به خاکماضافه خواهند کرد؛ ولی به دلیل اینکه کلیه مواد غذایی مورد نیاز گوجه فرنگی با این کار در مدت زمان رشد و نمو و بوتههای گوجه فرنگی برطرف نخواهد شد، کودهایی مانند کود ازته را به مقدار مورد نیاز تولید گوجه فرنگی را در نوبتهایی معین، در زمانبندیهای برنامه ریزی شده، به بوته ها داده میشود که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.
نوبتهای افزودن کود ازته یا سرک اوره
- نوبت اول: نوبت اول زمانی است که بوته گوجه فرنگی در حالتی باشد که میوههای تازه به وجود آمده در آن قابل رویت هستند، در این هنگام فاز اول کوددهی آغاز میگردد.
- نوبت دوم: در صورت رشد کامل میوهها و برداشت آنها، دو هفته بعد از آن، زمان کود دهی در نوبت دوم است.
- نوبت سوم: در صورتی است که ۳۰ روز از کوددهی نوبت دوم گذشته باشد، در این هنگام زمان نوبت سوم کوددهی، فرا خواهد رسید.
کودهای مورد نیاز در رشد گوجه فرنگی
یکی دیگر از کودهای مورد استفاده و مورد نیاز محصول گوجه فرنگی کود کمپوست غنی شده است. این کود را میتوان در کنار کود ازته در نوبتهایی که در متن فوق به آن پرداختیم استفاده کرد. کود کمپوست غنی شده را میتوان در مدت زمان هر سه هفته یا چهار هفته، حول بوتههای محصول مذکور، مصرف کرد. کود ورمی کمپوست شده از کودهایی است که توانایی این را دارد که مواد غذایی مورد نیاز این محصول را برطرف کند؛ این کود در بالا بردن فعالیت بیولوژیک خاک که پیرامون ریشه است، نقش بسزایی دارد که این امر سبب رساندن مواد غذایی زیاد تری به گیاه میشود.
از دیگر کودهای قابل استفاده برای رشد گوجه فرنگی کود اسید هیومیک است. مزایای اسید هیومیک را میتوانید در لینک زیر مطالعه نمایید:
رشد کامل گوجه فرنگی
گوجه فرنگی، از محصولاتی است که اگر به طور کامل رشد نکند، از مزهی مطلوب و رنگ خوبی بینصیب میماند که در اغلب اوقات قابل استفاده نخواهد بود. وقتی مواد مورد نیاز به اندازه کافی به گیاه نرسد، که این امر از طریق کوددهی نیز انجام میگیرد و یا عملیات دیگر که حائز اهمیت هستند نظیر آبیاری، به درستی انجام نشود، موجب این رخداد خواهد شد. یکی از عواملی که میتواند سبب کامل شدن و برطرف ساختن نیاز غذایی گیاه شود، محلول پاشی کودهای معدنی و طبیعی بوده است. بهتر است محلول پاشی گیاه سبب کاملاً خیس شدن گیاه شده و توصیه میشود این امر در نوبتهای متعدد و با غلظت کمتر صورت گیرد.
عناصر اساسی در کشت گوجه فرنگی
- نیتروژن
- فسفر
- پتاسیم
برترین کوددهی نشا گوجه فرنگی افزایش باردهی
کودهای تقویتی، خرید اسید هیومیک کودهایی که به مقاومت گیاه میافزایند، استفاده از کودهایی برای برخورداری میوه از رنگ مطلوب و خوب، کودهای کمپوست غنی شده، کودهایی که از اسید آمینهها و همچنین کودهایی که از هورمونهای گیاهی برخوردار هستند. استفاده از کودهای ذکر شده به زیاد شدن بار بوتهها کمک میکند.
استفاده و انتخاب کود مناسب میتواند نقش بسزایی در افزایش بار بوتههای گوجه فرنگی داشته باشد؛ متقاضیان و زارعان برای بدست آوردن گوجههایی با رنگ زیبا و سایز بزرگ و مناسب، بایستی زمان کوددهی را مدیریت کرده و در زمان مناسب گیاه را از آن برخوردار سازند. دقت در زمان بندی و داشتن برنامه ریزی در زمان کوددهی نیز میتواند به زیاد شدن باربوتهها، کمک شایانی کند.
توجه: افرادی که تجربه کافی در امر کاشت گوجه فرنگی و عوامل نگهداری و رشد آن، مانند کوددهی ندارند و از اطلاعات کافی برخوردار نیستند، توصیه میشود در این زمینه با متخصصان و کارشناسان مجرب در این عرصه مشورت کرده و از آنها کمک بگیرند.
کلام پایانی
در این مطالب قصد داشتیم شما را با نحوه کوددهی و زمان بندی آن آشنا کرده و اطلاعات شما را در این زمینه افزایش دهیم، تا در هنگام کشت گوجه فرنگی به مشکل برنخورده و با آگاهی کافی در در این زمینه این امر را انجام دهید. امیدواریم توانسته باشیم قدم موثری برای حل مشکل شما در امر کوددهی به نشا گوجه فرنگی کمک کرده باشیم.
- ۰۰/۰۳/۰۸