اسید هیومیک پودری مادهای آلی قهوه ای رنگ است که در اثر گذشت سال های طولانی از باقیمانده گیاهان دفن شده در خاک بدست میاید و به طور طبیعی در اعماق زمین وجود دارد و عواملی چون فشار هوا، دما و ترکیب درست مواد آلی در ایجاد و تشکیل نهایی این ماده نقش زیادی دارند. این اسیدها به صورت طبیعی در چرخه حیات (خاک، اقیانوس و رودها) وجود دارند.
اسید هیومیک باعث بهترشدن ترکیب خاک می شود و با تیره کردن خاک، انرژی خورشید بیشتری جذب می کند که مقاومت گیاه در مقابل سرما،خشکی،آفات را به دنبال دارد. کود آلی اسید هیومیک سبب افزایش رشد ریشه و همچین بذر را برای جوانه زنی تحریک می کند. خاک حاصلخیز ماکزیمم ۳ درصد کود گیاهی و تقریبا ۳ تا ۱۰ درصد هیومیک اسید دارد. و به گیاه برای جذب مواد مغذی موجود در خاک کمک فراوانی می کند . مخصوصا در خاک های اهکی و قلیایی بیشترین تاثیر را دارد.
استفاده از کود آلی اسید هیومیک برای همه ی محصولات کشاورزی مانند کشت زعفران ، گل های آپارتمانی و . . . پیشنهاد می شود.
استفاده از این کود مهم صنعت کشاورزی در کشور ما چون شامل منطقه های خشک و کم بارش می شود لزوم بیشتری دارد.
اسید هیومیکها برعکس اسمشان فقط یک نوع اسید نیستند. بلکه یک اسم عمومی میباشد که به ساختار پیچیدهای از اسیدهای مختلف قابل حل در محلول آلکالین میگویند.
مضرات اسید هیومیک
کود کشاورزی هیومیک اسید شامل چه موادی می شود:
- نیتروژن
- فسفر
- گوگرد
- کلسیم
- منیزیم
- ازت
- مس
- روی
مزایای استفاده از کود آلی هیومیک اسید:
- حاصلخیز کردن خاک و ایجاد بستر مناسب برای رشد گیاه؛
- بیشتر شدن کیفیت محصولات باغی و زراعی؛
- کاملا ارگانیک و غیر شیمیایی؛
- بیشتر شدن قدرت جذب مواد مغذی؛
- کمک به گیاه برای مقابله با کم آبی ، خشکی و شوری آب؛
- بیشتر شدن مقاومت گیاه در برابر سرما؛
- بیشتر شدن پایداری و دوام خاک؛
- بیشتر شدن سرعت جوانه زدن گیاهان؛
- بیشتر شدن حجم ریشه گیاهان و درختان؛
- بهبود خاک و جلوگیری از فرسایش خاک؛
- کاهش سموم ؛ آفات و بیماری ها؛
- بیشتر شدن مقدار جذب آهن توسط ریشه.
انواع کود هیومیک اسید کشاورزی:
انواع کود هیومیک اسید با این اسامی شناخته شده اند: گرانول – مایع و پودری که هر یک ویژگی های منحصر به فردی دارد.
ولی به طور کلی به دو نوع فعال و غیر فعال تقسیم بندی می شوند. اسیدهیومیک فعال به صورت مایع و پودر بوده و در آب قابلیت حل شدن دارد اما نوع غیر فعال به صورت گرانول بوده و در آب حل نمی شود . به همین دلیل مدت زیادی در خاک می ماند.
هیومیک اسید مایع
کود آلی اسید هیومیک مایع است و به همین علت جذب آن توسط گیاه دارای سرعت بالایی است.
اسید هیومیک پودری
این کود از خشک کردن اسید هیومیک مایع تولید می شود. به دلیل اینکه نوع پودری برای استفاده در سیستم آبیاری بسیار مناسب بوده و از نوع فعال است (در آب حل می شود) قیمت آن از نوع گرانولی بیشتر است.
هیومیک اسید گرانول
هیومیک اسید گرانوله از نوع غیر فعال است و قابلیت حل شدن در آب را ندارد. به همین دلیل ارزان تر از سایر انواع اسیدهیومیک است . هیومیک اسید گرانول مدت زیادی در خاک خواهد ماند و نمی توان در سیستم آبیاری از آن استفاده کرد.
تفاوت انواع مختلف اسید هیومیک چیست؟
اسید هیومیک ها در انواع مختلفی عرضه می شوند. حتی برخی مواد معدنی و آلی که دارای درصدی هوموس هستند نظیر لئوناردیت ، زغال و خاک پیت هم گاهی به نام اسید هیومیک شناخته می شود. اصولا هیومیک اسید مناسب جهت استفاده در کشاورزی باید محلول در آب بوده و به راحتی تجزیه شود تا یون های آن توسط گیاهان جذب گردد. به صورت طبیعی ، کلیه مواد معدنی که توسط میکروارگانیسم های خاصی تجزیه می شود ، به نوعی در گروه ترکیبات هیومیکی قرار می گیرند.
اسید هیومیک گرانوله
اسید هیومیک گرانول با استفاده از روش خاصی از هیومیک اسید فراوری شده و غنی شده تولید می شود. این نوع اسید هیومیک باید به راحتی در آب محلول باشد. در ایران اما تعریف آن متفاوت است. اسید هیومیک گرانول در ایران ، نوعی سنگ معدنی حاوی اندکی هوموس غیر قابل جذب به نام لئوناردیت است که آن را کوبیده و به فروش می رسانند. لئوناردیت یا همان هیومیک اسید گرانوله ، اصولا هیومیک اسید مورد انتظار در کشاورزی نیست زیرا هیومیک آن یونیزه نبوده و نیز قابلیت انحلال پذیری در آب را هم ندارد. لیوناردیت قادر به کلاته کردن مواد مغذی در خاک نیست و آزاد سازی مواد مغذی آن به چندین سال زمان نیاز دارد. بنابراین شناخت لئوناردیت به عنوان اسید هیومیک کار مفیدی نیست.
اسید هیومیک پودری
اسید هیومیک صنعتی که امروزه در کشاورزی مدرن به شکل فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد ، یک ماده شیمیایی استخراج شده از مواد حاوی ترکیبات هیومیکی مانند لئوناردیت ، زغال ، خاک پیت و … است. برای این منظور ، لئوناردیت را با مواد شیمیایی مانند سدیم هیدروکسید و یا پتاسیم هیدروکسید واکنش می دهند. این مواد شیمیایی با حذف ناخالصی های لئوناردیت ، خلوص مواد هیومیکی آن را افزایش می دهند. همچنین اسید هیومیک آن را فراوری کرده و جذب آن را توسط گیاهان ممکن می سازد.
هیومیک اسید پودری به آسانی باید در آب حل شود ولی اگر ته نشین شد ، به معنای وجود مواد ناخالص همچون زغال یا خاک های معدنی در آن است. انواع موجود در بازار ایران عبارت از اسید هیومیک امریکایی ، اسید هیومیک چینی ، هیومیک اسید اسپانیایی و … با خلوص های متفاوت بین ۳۰ درصد تا ۹۰ درصد هستند.
اسید هیومیک مایع
اسید هیومیک مایع با استفاده از اسید هیومیک پودری تولید می شود. ویژگی اصلی هیومیک اسید مایع این است که معمولا با استفاده از دیگر مواد مغذی برای گیاهان نظیر اوره ، کود های NPK ، ازت و … غنی شده است. البته خلوص اسید هیومیک مایع خیلی کمتر از اسید هیومیک جامد است ولی از طرفی یک محصول آماده استفاده می باشد.
با جمع بندی موارد گفته شده در این مقاله می توان نتیجه گرفت که در بین انواع هیومیک اسید ، نوع گرانوله آن کاربرد زیادی نداشته است و برای گیاهان مفید نیست. به صرفه ترین و کاربردی ترین نوع هیومیک اسید، اسید هیومیک پودری با خلوص بالا ، است که با استفاده از آن می توان علاوه بر تولید اسید هیومیک مایع ، کودهای کشاورزی مختلفی را نیز تولید نمود.
خرید اسید هیومیک
- ۰۰/۰۲/۰۵